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RESPONSES TO ACCIDENTAL SPILLS OF LISTED OR  
CHARACTERISTIC HAZARDOUS WASTES 
 
SEP 29 1986 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
Mr. Fred Hansen 
Director 
Department of Environmental Quality 
522 S.W. Fifth Avenue, Box 1760 
Portland, Oregon  97207 
 
Dear Mr. Hansen: 
 
Thank you for your August 21, 1986, letter regarding 
accidental spills of listed or characteristic hazardous 
wastes.  Enclosed is the Agency's response to the eight 
questions and issues that you raised.  Please note that we 
have referred one of your questions to the Superfund Office 
and will forward a response to you.  I hope this clarifies 
the Environmental Protection Agency's regulation of spills 
and spill cleanups. 
 
If I can be of further assistance, please let me know. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 
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1.   Accidental spills of listed or characteristic hazardous 
     wastes which are cleaned up within a reasonably short time. 
 
The Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulations 
in 40 CFR Parts 264 and 265 Subparts C and D require immediate 
actions to minimize hazards to human health and the environment 
from any unplanned, sudden or non-sudden releases of hazardous 
waste or hazardous constituents.  Sections 264.1(g)(8) and 265.1(c) 
(11) provide a regulatory exemption from interim status and permitting 
standards for treatment and containment activities hazardous waste 
discharges and imminent and substantial threats of discharges 
(under §260.10 the term discharge includes both accidental and 
deliberate spills).  The effect of this exemption is to promote 
hazardous waste discharge prevention and control by relieving 
persons engaged in immediate response to discharges and serious 
threats of discharges from time consuming requirements. 
 
Under the exemption, treatment, storage and disposal facilities 
regulated under RCRA must continue to meet the applicable requirements 
of Subparts C and D of Parts 264 and 265.  Treatment and containment 
activities conducted after the initial response period are subject 
to interim status and permitting standards.  A facility may qualify 
for an emergency permit under §270.61 for such treatment and contain- 
ment activities occuring after the immediate response period. 
 
Accidental spills should be addressed immediately and in accordance 
with the facility's contingency plan.  Sections 264.51 and 265.51 
require owner/operators of treatment, storage and disposal facilities 
to have a contingency plan describing actions facility personnel 
must take in response to any unplanned sudden or non-sudden 
releases.  Under section 262.34(a)(4), generators are also required 
to have such contingency plans as a condition of obtaining a permit 
exemption for 90 day on-site accumulation.  Generators are subject 
to interim status and permitting requirements for treatment and 
containment activities conducted after the accumulation period. 
 
2.  Accidental spills not cleaned up within reasonably short time. 
 
As stated above, treatment and containment activities conducted 
after the initial response period are subject to permitting and 
interim status requirements.  In addition, if cleanup activities 
do not begin promptly, the spill is considered a land disposal 
site subject to permitting requirements. 
 
The Environmental Protection Agency (EPA) has not established 
a definition of what constitutes an immediate response to a spill 
situation.  The time frames and extent of immediate response must 
be judged by persons responding to discharges on an individual 
basis.  Extended responses which are not judged to be immediate in 
nature may result in: (1) a modification to the facility's contin- 
gency plan; (2) an enforcement action for an inadequate contingency 
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plan or permit violation; or (3) enforcement action for illegal 
disposal. 
 
3.  Spills where cleanup requires on-site treatment. 
 
As explained in the response to question #1, §264.1(g)(8) 
and §265.1(c)(11) provide a regulatory exemption from interim 
status and permitting standards for treatment activities conducted 
in immediate response to discharges or threats of discharges. 
 
4.  Transportation spills cleaned up within a reasonably short time. 
 
§263.30 requires the transporter to take appropriate, 
immediate action to protect human health and the environment. 
Under §263.30(b), an authorized official may authorize removal 
of the spill by transporters without an EPA ID number or manifest 
in an emergency.  When an emergency no longer exists, all 
applicable requirements of the RCRA regulations once again apply 
to all of the transporter's activities.  The Department of 
Transportation has also issued rules regarding spills occurring 
during transport. 
 
5.  Transportation spills not cleaned up within a reasonably short time. 
 
As discussed above, EPA has not established a definition of 
what constitutes an immediate response to a spill situation.  The 
timeframes and extent of immediate response must be judged by 
persons responding to discharges on an individual basis.  Extended 
responses which are not judged to be immediate in nature may be 
subject to enforcement action for illegal disposal. 
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1.   When does a spill become a Superfund candidate versus 
     cleanup under RCRA? 
 
Question has been referred to our Superfund Office for 
response. 
 
2.   When does a spill become a facility as defined in RCRA? 
 
As discussed above, if cleanup activities do not begin promptly, 
the spill is considered a land disposal site subject to permitting 
requirements.  In addition, spill areas where hazardous waste is 
treated, disposed or stored past the immediate response phase 
are subject to all applicable interim status and permitting 
standards for hazardous waste management facilities receiving 
waste under 11/19/80 as outlined in Parts 264, 265 and 122. 
 
3.   Are there any situations where the cleanup standards 
     are different than background? 
 
RCRA regulations do not specifically identify a level of clean-up 
required in spill situations.  Under §263.31, a transporter must 
clean up any hazardous waste discharge so that the discharge no 
longer presents a hazard to human health and the environment. 
Under the emergency procedures provisions of §264.51 and §265.51, 
generators, treatment, storage and disposal facilities must take 
those actions, as outlined in the contingency plan, necessary to 
minimize hazards to human health and the environment. 


